Privítajte jar pohybom, 5 tipov na vonkajšie športové aktivity

Hľadáte svoju stratenú kondíciu z minulého leta? Načerpajte jarnú energiu a prebuďte svoje telo aj svaly. Inšpirujte sa tipmi na vonkajšie športové aktivity, ktoré vás rozhýbu.

 

Probouzíte se pomalu ze zimního spánku a zjišťujete, že vaše kondička dostala během několika chladných měsíců pořádně na frak? Nebojte, nejste v tom sami. Zima udolá i mnohé nadšené sportovce. S jarem naštěstí přichází nová energie i chuť dostat se zase do formy. A jelikož už jste si času zavřeného doma nebo v práci užili dost, dáme vám pět tipů na venkovní sportovní aktivity, které si užijete a díky kterým bude vaše tělo zase fit.


zdroj: unsplash.com

Zacvičte si na záhrade alebo parku

Vytiahnite cvičiacu podložku na záhradu alebo do parku. Ak ste skúsení, ale zimou udolaní športovci, zacvičte si pár jednoduchých cvikov alebo jogových ásan pekne vonku na vzduchu. Najlepšie ak máte čas chvíľku ráno pred raňajkami. Uvidíte, že ucítite okamžitý prílev novej energie, a váš deň bude hneď ružovejší.

Tí, čo so športom ešte len začínajú alebo už si žiadne cviky nepamätajú, sa môžu inšpirovať niektorým z inštruktážnych videí na internete "cvičenia na doma". Nemusíte hneď prejsť celú polhodinovú zostavu. Na začiatok postačí, keď odcvičíte 15 minút. Bojíte sa, že to bude nuda? Skúste pár cvikov s masážnym valcom, ktorý uvoľní vaše stuhnuté svaly a zároveň je perfektnou pomôckou na posilnenie rovnováhy tela.

Ak máte radšej dynamickejší pohyb, obujte si tenisky a bežte sa prebehnúť. Po ceste sa nevyhýbajte prekážkam, schody alebo kopec pre vás budú žiadanou výzvou. Alebo si dajte do tela pri tréningu so švihadlom, oprášte váš bicykel alebo vyskúšajte fitness obruče. Druhy športových aktivít ideálne striedajte a premieňajte. Skúste do nich zapojiť jednoduché fitness pomôcky ako spomínané švihadlo alebo napríklad posilňovacie gumy, ktoré ľahko zbalíte so sebou do batohu.

zdroj: unsplash.com

Zajděte na lekci cvičení venku

Ak sa nedokážete sami k cvičeniu dokopať, alebo vás cvičenie osamote nebaví, porozhliadnite sa, aká je ponuka vonkajších športových kurzov vo vašom okolí. Zapojiť sa môžete nielen do populárnej jogy, tai alebo futbalového tréningu, skúsiť môžete tiež spoločné behanie alebo inline korčuľovanie. Skúste napríklad niektorú z bežeckých výziev, kde môžete behať so skupinou nadšencov vo vašom okolí. Ak potrebujete len parťáka s ktorým sa budete vzájomne podporovať a hecovať, aby ste sa k cvičeniu dokopali pravidelne, oslovte kamarátov alebo kolegov v práci.

zdroj: unsplash.com

Vyskúšajte vonkajšie fitness

Vonkajšie alebo outdoor fitness rastú v posledných rokoch ako huby po daždi, a to najmä v mestách. Porozhliadnite sa po nejakom aj vo svojom okolí alebo ich vyhľadajte na internete. Skladajú sa z niekoľkých strojov, na ktorých zapracujete na všetkých častiach tela rovnako ako v normálnom fitku, ale tentoraz pod holým nebom. Ak neviete, ako sa na ktorom stroji cvičí, pozrite sa na návod, ktorý často býva umiestnený vedľa stroja, alebo poproste o inštruktáž skúseného športovca, ktorý cvičí vedľa.

Okrem tzv. ihriska na cvičenie pre dospelých existuje v SR aj pár naozajstných vonkajších fitness centier, kde to funguje ako v tom klasickom fitku. teda za vstup sa platí na recepcii, kde si zároveň môžete kúpiť ionťák a hrá tam aj hudba. Benefit navyše je, že sa pri cvičení možno aj opálite, dýchate čerstvý vzduch, a tak necítite spotených športovcov neďaleko.

zdroj: unsplash.com

Športujte s deťmi

Hovoríte si, že by ste radi športovali, ale nemáte na to čas, pretože po práci by ste tiež radi trávili nejaký ten čas s rodinou? Verte, že deti nie sú prekážkou. Tie väčšie budú nadšené, ak usporiadate napríklad bedmintonový alebo futbalový turnaj či orientačný beh formou bojovky. Môžete napríklad vymyslieť vlastnú rodinnú športovú výzvu alebo vyraziť na prechádzku na bicykli.

Ak ste mamička s malým dieťaťom a rada by ste začali zase športovať, skúste spoločné behanie s kočíkom alebo strollering, ktorý je čím ďalej obľúbenejší. Zoznámite sa s mamičkami z okolia i ich ratolesťami a pri strečingu ich môžete poskladať na spoločnú deku (ak teda ešte nie sú zdatní lezci alebo chodci). Okrem toho existuje mnoho kurzov cvičení rodičov s deťmi vonku. Najčastejšie je v ponuke jóga, do ktorej sa dá dieťa skvele zapojiť. Tak neváhajte rozhýbať vaše unavené telo. Zároveň po programe na čerstvom vzduchu si môžete byť isté, že váš drobček zaspí rýchlosťou blesku a vy budete mať voľnú chvíľku pre seba.

Vyrazte na výlet

Šport nie je vaša parketa, ale napriek tomu by ste sa radi trochu hýbali a vyčistili si hlavu? Vyrazte na výlet pešo alebo kolmo pekne po rovinke. Naplánujte trasu so zaujímavým programom, ako je návšteva pamiatky, múzea, rodinného pivovaru alebo cukrárne. Samozrejme za odmenu, po pár nachodených kilometroch. Okrem klasických máp, kedy pôjdete po zelenej alebo po červenej, môžete vyskúšať niektorú z turistických aplikácií, ktorá vám zároveň ukáže, akú vzdialenosť ste zdolali a čo za zaujímavosti vás na trase čaká.Nezabudnite si vziať vhodné športové oblečenie a obuv. Pohodlné oblečenie a kvalitné športové topánky vám pomôžu udržať pohodlie a priniesť vám lepší zážitok z celého výletu. Navyše sa budete cítiť pripravení na akúkoľvek fyzickú aktivitu, ktorá vás bude na trase čakať. Odporúčame tiež mať pri sebe fľaštičku s vodou, aby ste zostali hydratovaní po celú dobu vašej cesty.

zdroj: unsplash.com

Tip: Vyskúšajte niektorý z náučných chodníkov, ktorý sa postará o zábavu po celej trase, a vy vďaka hľadaniu ďalšieho stanoviska zabudnete na ušlé kilometre.

8 dôvodu, prečo športovať vonku

  • Prevetráte vaše pľúca poriadnou dávkou čerstvého vzduchu.
  • Doplníte zásoby vitaminu D.
  • Vyčistíte si hlavu.
  • Príroda vás nabije energiou, ktorú vo fitku jednoducho nenájdete.
  • Športovanie pre vás bude vďaka vonkajším vnemom jednoduchšie a menej monotónne ako v telocvični.
  • Cvičiť môžete, kedykoľvek máte čas.
  • Je to zadarmo (teda ak sa nezapojíte do kurzov).
  • Zapojíte ľahko celú rodinu.

 

A čo vy, patríte aj k tým, ktorí prebúdzajú svoje športové zmysly na jar?