Ako osláviť Deň Zeme? Začnite myslieť na životné prostredie

Vedeli ste, že aj planéta Zem má svoj medzinárodný deň? Jeho oslava pripadá na 22. apríla, kedy si pripomíname dôležitosť ochrany životného prostredia. Ako sa stalo, že Deň Zeme dnes oslavuje viac ako miliarda ľudí v 193 krajinách sveta? A čo môže urobiť každý z nás, aby sa nám aj planéte lepšie dýchalo?

Deň Zeme si pripomíname už 54 rokov

S myšlienkou, že planéta Zem by mala mať svoj medzinárodný deň, prišiel v roku 1969 mierový aktivista John McConnell. Svoj nápad predniesol na konferencii UNESCO v San Franciscu ao rok neskôr sa už na rôznych miestach Spojených štátov zhromaždilo viac ako 20 miliónov ľudí, ktorí demonštrovali za zdravšie životné prostredie.

V roku 1990 už medzinárodný sviatok životného prostredia oslavovala viac ako miliarda ľudí zo 193 krajín sveta, medzi ktorými nechýbalo ani Československo. Deň Zeme sa tak stal najväčším sekulárnym sviatkom sveta.

 

zdroj: unsplash.com

Ako oslavujeme Deň Zeme na Slovensku?

Deň Zeme je v Slovenskej republike oslavovaný rôznymi spôsobmi. Ľudia sa často zapájajú do ekologicky zameraných aktivít, ako je upratovanie prírody, výsadba stromov, recyklácia odpadov alebo účasť na ekologických workshopoch a prednáškach. Mnoho organizácií, škôl a obcí organizuje špeciálne akcie, ktoré majú za cieľ osvetu verejnosti o dôležitosti ochrany životného prostredia a propagácii udržateľných spôsobov života. Ďalšími obľúbenými spôsobmi, ako oslavovať Deň Zeme, sú napríklad výlety do prírody, pikniky alebo účasť na rôznych festivaloch zameraných na ekológiu a ochranu životného prostredia.

Životné prostredie nestačí chrániť jeden deň v roku

Deň Zeme je skvelou príležitosťou, ako ľuďom predstaviť myšlienku uvedomelého a udržateľného spôsobu života. Bohužiaľ to ale nestačí. Životné prostredie potrebuje chrániť každý deň. Dobrou správou je, že často stačí úplné maličkosti na to, aby ste začali žiť šetrne a ohľaduplne.

zdroj: unsplash.com

Znížte množstvo odpadu

Schválne si tipnite, aké množstvo odpadu vyprodukujete za rok. Nebudeme vás napínať – na jedného občana Slovenskej republiky pripadá 500 kg komunálneho odpadu ročne.

Opačným extrémom je Bea Johnson, francúzska propagátorka životného štýlu zero waste, ktorej štvorčlenná rodina umiestni svoj ročný odpad do zaváracieho pohára. Ako je to možné? Údajne sa stačí riadiť pravidlom 5R (v slovenčine 5Z):

  • Refuse (Zamietnuť)
  • Reduce (Zredukovať)
  • Reuse (Zužitkovať)
  • Recycle (Zrecyklovať)
  • Rot (Skompostovať)

Poradie jednotlivých zásad pritom má svoj význam. Čím vyššie sa pravidlo nachádza, tým viac naň zero waste apeluje.

zdroj: unsplash.com

Auto nechajte zaparkované v garáži

Potrebujete okrem rastúcej ceny benzínu ďalšiu motiváciu na to, aby ste auto nechali zaparkované v garáži a do práce sa zviezli radšej autobusom? Potom vedzte, že tým enormne prospejete životnému prostrediu.

Ešte lepšie urobíte, ak sa do práce, na nákup alebo do kaviarne prejdete pešo alebo zveziete na bicykli. Ostatne na jar je ideálny čas zaradiť do svojho života pohyb. Ďalšie tipy na jarné aktivity nájdete v našom článku.

Ochutnajte lokálne suroviny

Nemusíte si hneď kupovať hrantíky s bylinkami alebo okopávať záhony (aj keď čo môže byť lepšie ako domáce výpestky?). Bohato postačí, keď sa pri nákupe potravín začnete viac zaujímať o ich pôvod. Nie je predsa potrebné kupovať jablká, ktoré putovali cez polovicu sveta, keď si môžete pochutnať na jabĺčkach z českého sadu.

Skutočne lokálne potraviny objavíte na trhoch av špecializovaných predajniach, ktoré spolupracujú priamo s českými poľnohospodármi. Alebo môžete osloviť dodávateľa priamo – stavíme sa, že vo svojom okolí nájdete množstvo lokálnych farmárov a pestovateľov, ktorí vás budú s radosťou zásobovať čerstvými produktmi zo záhradky.

Šetrite vodou

Bez vody nie je život. Snažte sa preto s touto životodarnou tekutinou nakladať čo najšetrnejšie. Namiesto plnej vane si doprajte päťminútovú sprchu, riad umyvajte v napustenom dreze alebo v umývačke riadu a splachujte len nevyhnutným množstvom vody.

Pokiaľ chcete ísť ešte o krok ďalej, inštalujte na vodovodné kohútiky a sprchovú hlavicu šetrič vody. Ten môžete napokon umiestniť aj do splachovacej nádržky toalety. Týmto jednoduchým spôsobom dokážete ušetriť až 80% vody.

zdroj: unsplash.com

Vymeňte klasické žiarovky za tie úsporné

Úsporné LED žiarovky už dnes nechýbajú snáď v žiadnej domácnosti. Vydržia až desaťkrát dlhšie ako klasické žiarovky, majú oveľa menšiu spotrebu a oveľa efektívnejšie premieňajú energiu na svetlo. Ich obstaraním tak urobíte radosť planéte aj svojej peňaženke.

Stavte na udržateľný šatník

Módny priemysel nielenže patrí medzi najväčších znečisťovateľov, ale týkajú sa ho aj otázky neférových podmienok zamestnávania. Deň Zeme v spojení s Fashion Revolution je tak ďalšou príležitosťou prehodnotiť prístup k svojmu šatníku a uprednostniť kvalitu, nadčasovosť aj férové podmienky výroby.

Snažte sa preto nakupovať módu od lokálnych značiek, ktoré dbajú na kvalitu materiálov, precízne spracovanie a férové ohodnotenie svojich zamestnancov. Patrí k nim aj naša česká značka VFstyle, ktorá pre vás vyrába športové oblečenie a fitness príslušenstvo, plavky, ľadvinové pásy a mnoho ďalšieho. Zaujíma vás viac? Prečítajte si náš príbeh.

zdroj: unsplash.com

Česká značka VFstyle dbá na udržateľnosť a férovosť

Ani nám nie je životné prostredie ľahostajné a veríme, že aj tak to vidia aj naši zákazníci. Čo všetko robíme pre to, aby sme minimalizovali náš vplyv na planétu Zem?

  • Na výrobu oblečenia, doplnkov a ďalšieho príslušenstva používame len tie najkvalitnejšie materiály. Svoj šatník tak nemusíte každú sezónu obmieňať.
  • Zaujíma nás pôvod materiálu s ohľadom na životné prostredie. Bežne pracujeme s bavlnou, bavlneným úpletom, bambusovými vláknami alebo pohánkovými šupkami.
  • Zamestnávame české krajčírky z okolia, za ktorých prácu im ponúkame férové ohodnotenie.
  • Pri balení objednávok používame recyklované obaly a výplň zo skartovacích papierov.
  • Všetky materiály recyklujeme a triedenie odpadu je pre nás samozrejmosťou.

Tip: Viac o našich hodnotách a udržateľnej výrobe si môžete prečítať tu.