Ako si zabaliť na letnú dovolenku pri mori a na nič nezabudnúť?

Leto sa rýchlo blíži as ním aj termín vašej vytúženej dovolenky pri mori. Využite toho, že máte ešte dostatok času, a začnite pomaly plánovať zoznam vecí, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete. Ak si neviete rady, čítajte ďalej. Poradíme vám, čo si zabaliť, na čo nezabudnúť a ako ušetriť miesto v batožine.

 

Bez osobných dokladov a peňazí ani na krok

Existuje niekoľko vecí, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete. Zvlášť ak sa chystáte do zahraničia, nemal by vám chýbať občiansky preukaz, kartička poistenca a pokiaľ cestujete mimo krajiny EÚ potom aj cestovný pas. Okrem toho sa uistite, že so sebou máte všetky potrebné doklady na zájazd – napríklad letenky, potvrdenie o ubytovaní alebo kontakt na delegáta.

Potrebovať budete aj nejaký finančný obnos. Nespoliehajte sa iba na platobnú kartu, ale majte po ruke radšej aj hotovosť. Či už v mene krajiny, kam sa chystáte, alebo v eurách alebo dolároch, ktoré na mieste ľahko vymeníte.

Vynoste letné outfity

Najviac miesta v batožine už tradične zaberá oblečenie. Čo konkrétne si so sebou na dovolenku vezmete, záleží predovšetkým na cieľovej destinácii. Pri mori však najviac využijete plavky a plážové prehozy, letné šaty, vzdušné tielka a krátke sukne či kraťasy. Čo sa týka obuvi, konečne môžete vynosiť letné sandálky, žabky a baleríny, ktoré väčšinu roka ležia na dne botníku.

Okrem letného a plážového oblečenia a obuvi si na dovolenku k moru zabaľte aj niečo teplejšie. Najmä koncom sezóny bývajú večery chladnejšie a od mora môže fúkať silnejší vietor. Tiež vám príde vhod pláštenka alebo dáždnik, keby vás práve stretol dážď. Pokiaľ aj na dovolenke holdujete športu alebo plánujete dlhšie výlety po okolí, pribaľte si do kufra aspoň jedny pevnejšie topánky.

Čo si zabaliť na pláž

Ak idete na dovolenku k moru, dá sa predpokladať, že väčšinu času budete tráviť na pláži. So sebou si preto zabaľte aspoň dvoje plavky, slnečné okuliare, letný klobúk a priestrannú plážovú osušku. Nezabudnite ani na opaľovací krém - odporúčame vziať si jeden so silnejším faktorom (na tvár alebo na začiatok pobytu) a jeden so slabším.

Tip: Kúpte si plážovú tašku, do ktorej sa zmestí všetko potrebné vrátane knižky, desiaty a nevyhnutnej fľaše s vodou.

 

zdroj: unsplash.com

Využite voľný čas a zabavte sa

Voľný čas, ktorého budete mať na dovolenke konečne dostatok, treba poriadne využiť. So sebou si preto pribaľte knihy a časopisy, ktoré počas roka nestíhate čítať, slúchadlá na nerušené počúvanie hudby, krížovky, sudoku alebo napríklad výtvarné potreby. Či už cestujete vo dvojici, s rodinou, alebo s partiou kamarátov, spoločne strávené chvíle vám spríjemnia kartové a doskové hry.

Nezabudnite na elektroniku

Bez elektroniky si už dnes dovolenku vie predstaviť len málokto. Okrem mobilného telefónu sa tak s vami na dovolenku vydá aj notebook, tablet, elektronická čítačka kníh alebo napríklad fotoaparát a videokamera. Pri balení sa preto uistite, že máte ku všetkým prístrojom zbalené aj nabíjačky, slúchadlá a rôzne prepojovacie káble.

Na čo nezabudnúť

  • Na zoznam vecí na dovolenku si pripíšte aj všetku kozmetiku a hygienické potreby, ktoré bežne používate. Pokiaľ cestujete lietadlom alebo len chcete ušetriť miesto v batožine, bude sa vám hodiť cestovné balenie týchto produktov.
  • Spoločnosť by vám mala robiť dobre vybavená lekárnička. Okrem liekov, ktoré užívate pravidelne, do nej pribaľte klasické prášky na bolesť, teplotu či črevné problémy (ibalgin, paralen, endiaron), náplasti a obväzy na prípadné zranenia, pantenol na popáleniny alebo fenistil na bodnutie hmyzom.
  • Po opaľovaní býva často vysušená koža, na dovolenke pri mori teda využijete aj telové mlieko či mlieko po opaľovaní, ďalej potom pleťový krém a pomádu na pery.
  • Pri dlhšom pobyte vám príde vhod tuhé mydlo na pranie bielizne.

Tipy, ako si zabaliť na dovolenku pri mori

Ako si ľahko a rýchlo zabaliť na dovolenku a ešte ušetriť nejaké to miesto v batožine?

zdroj: unsplash.com

 

  • Zo všetkého najskôr si napíšte zoznam všetkých vecí, ktoré na dovolenke budete potrebovať. Pri balení potom jednotlivé položky odškrtávajte.
  • Tie najdôležitejšie veci (doklady, peniaze, lieky, desiatu a pitie) odporúčame uložiť do príručnej batožiny, aby ste ich mali neustále po ruke.
  • Topánky, knihy a iné ťažšie veci je dobré zbaliť do spodnej časti kufra ku kolieskam. Zbytočne tak nebudú stláčať ľahší obsah.
  • Topánky vložte najprv do igelitovej tašky alebo vrecka. To isté platí pre tekutiny a masti, ktoré by pri náhodnom otvorení mohli zničiť vaše oblečenie alebo elektroniku.
  • Oblečenie zrolujte do menších ruličiek. Vďaka tomu sa nepokrčí a navyše zaberie menej miesta.
  • Navrch kufra rozprestrite uterák. Veci sa upevnia a pri otváraní sa vám nevysype obsah batožiny.

Q: Aký zoznam vecí si pripraviť na dovolenku pri mori?

A: Pre bezstarostnú dovolenku pri mori je dôležité zostaviť si zoznam najdôležitejších vecí, ktoré by vám nemali chýbať. Nezabudnite pribaliť ľahké a vzdušné oblečenie ako letné šaty k moru, kraťasy, šortky a napríklad aj niekoľko párov sandálov. Oceníte aj plážové šaty a klobúk ako ochranu pred slnkom. A samozrejme nezabudnite na spodnú bielizeň, plavky, ochranu pred slnkom a hygienické potreby. Ak preferujete večerné prechádzky alebo športovú aktivitu, mali by ste vziať aj zopár vhodných kúskov oblečenia a obuvi pre tieto príležitosti.

Q: Ako vybrať správnu batožinu na dovolenku k moru?

A: Pri výbere batožiny je kľúčové zohľadniť dĺžku vašej dovolenky a typ ubytovania. Pre krátke pobyty pri mori môžete vystačiť s menším kufra alebo cestovnou taškou. Na dlhšej dovolenke alebo pokiaľ plánujete častejšie meniť lokality, zvážte väčšie kufre s dostatočným miestom pre všetky vaše veci. Vyberajte batožinu na kolieskach pre ľahšiu manipuláciu a preferencie dajte takej, ktorá je ľahká a zároveň odolná.

Q: Aké kúsky oblečenia by som si mala vziať k moru, keď je dámske?

A: Pre dámy sú ideálnymi kúskami oblečenia na dovolenku pri mori ľahké a vzdušné letné šaty, plážové šaty, šortky a šiat na večerné nosenie. Nezabudnite na pohodlné obutie ako sú sandále a flip-flopy, rovnako ako na plavky a plážovú obuv. Dobré je mať so sebou aj niekoľko tričiek a topov pre rôzne príležitosti, a nezabudnite na slnečné okuliare a pokrývku hlavy na ochranu pred slnkom.

Q: Čo by nemalo chýbať v mojom kufri, keď idem k moru?

A: Vo vašom kufri by určite nemala chýbať ochrana pred slnkom, okuliare, plavky, plážová osuška a ľahké oblečenie ako letné šaty, šortky a tričká. Pre chladnejšie večery si pribaľte aspoň jeden svetrík alebo mikinu. Nezabudnite tiež na základné toaletné potreby, spodnú bielizeň a doplnky ako klobúk alebo šatku pre dodatočnú ochranu. A ak radi trávite čas čítaním alebo hraním hier, vezmite si so sebou knihu alebo spoločenské hry.

Q: Ako si efektívne zabaliť kufor na dovolenku k moru?

A: Efektívne balenie kufra začína plánovaním a vytvorením zoznamu vecí, ktoré potrebujete. Vyberajte oblečenie, ktoré môžete kombinovať a vyhovuje viacerým príležitostiam. Úloha oblečenia pomôže ušetriť priestor a zabrániť pokrčeniu. Využite priestor vo vnútri obuvi pre menšie predmety ako sú ponožky alebo nabíjačky. Oddeľte tekutiny do priehľadných vrecúšok, aby ste predišli nechcenému rozliatiu. A pamätajte, menej často znamená viac miesta pre suveníry!

Q: Čo by som si mal vziať so sebou na zábavu na dovolenku k moru?

A: Pre zábavu na dovolenke pri mori nezabudnite vziať knihy, časopisy, tablety alebo e-book čítačku pre relaxáciu pri bazéne alebo na pláži. Spoločenské hry, karty, alebo malá cestovná hra sú skvelé pre večernú zábavu s rodinou alebo priateľmi. Ak máte radi fotografovanie alebo natáčanie, nezabudnite na nabíjačku a pamäťové karty pre vašu kameru alebo smartphone. A pre milovníkov hudby je ideálne mať so sebou Bluetooth reproduktor alebo slúchadlá.

Q: Ako sa pripraviť na možné zdravotné problémy počas pobytu pri mori?

A: Pred odchodom na dovolenku je dôležité pripraviť si základnú lekárničku, ktorá by mala obsahovať lieky na bežné problémy ako je bolesť hlavy, zažívacie problémy, antiseptiká na drobné poranenia a obväzy. Nezabudnite na osobné lieky, ak nejaké užívate. Vyberajte tiež produkty na ochranu pred slnkom s dostatočne vysokým faktorom a prípadne repelent proti komárom a inému hmyzu. Informujte sa o zdravotnej situácii v destinácii a prípadne zvážte cestovné poistenie, ktoré pokryje nielen zdravotnú starostlivosť.