Ako vybrať tie pravé slnečné okuliare na letné dni?

Slnečné okuliare – štýlový doplnok, bez ktorého sa v lete nezaobídete. Nielen že chráni vaše oči pred slnečnými lúčmi, ale navyše doladí každý outfit k dokonalosti. Poradíme vám, aký stupeň UV ochrany zvoliť, na čo slúžia tónované sklá a ako vybrať slnečné okuliare podľa tvaru tváre.

Základné pravidlá pre výber slnečných okuliarov

Pri výbere slnečných okuliarov je vhodné dodržiavať určité pravidlá, ktoré platia pre každého bez výnimky.

  • Horná línia obrúčkov by mala kopírovať líniu obočia.
  • Riasy by sa nemali dotýkať okuliarových šošoviek.
  • Tónovanie skiel voľte tak, aby vás neobmedzovalo napríklad pri športe alebo riadení auta.
  • Farby a zdobenie obrúčkov prispôsobte svojmu osobnému štýlu.
  • Tvar a veľkosť okuliarových rámov vyberajte s ohľadom na tvar tváre.

zdroj: pixabay.com

Voľte slnečné okuliare s minimálnou hodnotou UV filtra 400

Slnečné okuliare kupujte vždy u overených predajcov a voľte tie s minimálnou hodnotou UV filtra 400. Iba u nich máte istotu, že vaše oči skutočne chránia pred slnečnými lúčmi, pretože dokážu blokovať až 99 % UV-A aj UV-B žiarenia.

Okrem hodnoty UV si ostrážte aj správny typ ochranného filtra. Ten je rozdelený do štyroch kategórií označených číslicami 0–4. Skutočne kvalitné slnečné okuliare sa vyznačujú stupňom ochrany 3, ktorý je vhodný na každodenné nosenie. Okuliare s najvyšším stupňom 4 sa oplatí zaobstarať, ak cestujete do vyšších nadmorských výšok. Avšak pozor, pri riadení auta ich pre istotu zložte.

Tip: Dodatočnú ochranu pred slnečnými lúčmi vám poskytne aj letný klobúk. Pribaľte si ho do svojej plážovej tašky, až tento rok prvýkrát vyrazíte k vode.

Skontrolujte si rozmery obrúčok

Aby vám slnečné okuliare skutočne dobre sedeli, potrebujete poznať ich rozmery. Príliš malé okuliare vás budú nepríjemne tlačiť, zatiaľ čo tie veľké si budete na nose neustále posúvať, aby vám nespadli. Z toho dôvodu sa zamerajte na šírku rámu, šírku mostíka a dĺžku nožičiek.

  • Šírka rámu udáva šírku v najširšom bode.
  • Šírka mostíka alebo nosníka predstavuje vzdialenosť medzi oboma sklami a spravidla sa pohybuje medzi 12 až 24 mm.
  • Dĺžku nožičiek nie je treba vysvetľovať, obvykle sa pohybuje v rozmedzí 130–150 mm.

 

zdroj: pixabay.com

Sklenené alebo plastové šošovky?

Na výrobu okuliarových šošoviek sa používa buď sklo, alebo plast. Sklenené šošovky majú síce lepšie optické vlastnosti a pôsobia luxusnejšie, na druhej strane sú ťažšie a náchylnejšie na poškodenie. Dokonca aj u renomovaných výrobcov sa preto stretnete s plastovými šošovkami, ktoré predstavujú lacnejšie, mechanicky odolnejšie a tiež bezpečnejší variant.

Tip: V každom prípade odporúčame nosiť slnečné okuliare v ochrannom puzdre, ktoré zaistia, že sa okuliarové šošovky nepoškriabu.

Aké zvoliť okuliarové rámy

Pri materiáli ešte chvíľu zostaneme, tentoraz sa ale zameriame na okuliarové rámy. Tie sa ponúkajú buď v plastovom alebo kovovom prevedení. Tiež tu platí, že plast je schopný ponúknuť ľahšiu konštrukciu okuliarov za priaznivú cenu. Niektoré modely slnečných okuliarov si však nemožno predstaviť inak ako s kovovými obrúčkami, ktoré im dodávajú luxusnejší vzhľad – spomeňme napríklad na klasické pilotky alebo lenonky.

Farba skiel má vplyv na priepustnosť svetla

Tónované sklá sú nielen trendy, ale navyše plnia aj dôležitú funkciu. Farebné tónovanie a jeho intenzita má totiž vplyv na priepustnosť svetla a do istej miery skresľuje vnímanie farieb. V žiadnom prípade však nemá nič spoločné s UV ochranou.

  • Univerzálne čierne a šedé sklá sú ideálne na leto, pretože znižujú intenzitu slnečného svitu.
  • Hnedé šošovky zlepšujú kontrast a vnímanie farieb. Vyhovovať budú najmä krátkozrakým osobám.
  • Zelené šošovky ľahko menia vnímanie farieb, ale zároveň obmedzujú únavu zraku.
  • Žlté a oranžové tónovanie zlepšuje viditeľnosť za šera alebo v hmle.
  • Červeno a ružové tónované sklá verne zobrazujú reálne farby, preto si ich často vyberajú športovci.
  • Modro tónované sklá znižujú vnímanie zelenej a červenej farby. Pokiaľ sadáte za volant, radšej sa im preto vyhnite.

 

zdroj: pixabay.com

Ako vybrať slnečné okuliare podľa tvaru tváre

Pokiaľ chcete, aby vám slnečné okuliare pristali, riaďte sa pri ich výbere tvarom svojej tváre. Všeobecná poučka znie, že protiklady sa priťahujú. Čo tým myslíme? Guľatá tvár zoštíhli hranaté obrúčky, ostré rysy naopak zjemnia okuliare oblého tvaru. Akonáhle si túto radu zažijete, výber slnečných okuliarov už pre vás bude hračka.

Okrúhla tvár opticky zoštíhli hranaté obrúčky

Máte plnšie tváre a zaoblené rysy v tvári? Stavte na hranaté okuliare alebo modely bez spodných obrúčok, ktoré tvár opticky zoštíhlia. Naopak sa úplne vyhnite okrúhlym alebo oválnym tvarom okuliarov – vaša tvár by potom pôsobila ešte guľatejším dojmom.

Hranatá tvár zjemní okrúhle obrúčky

Hranatá tvár s ostro rezanými rysmi, výraznými lícnymi kosťami a širším čelom zjemnia slnečné okuliare s oválnymi či okrúhlymi obrúčkami. Pristanú vám napríklad obľúbené pilotky alebo lenonky. Báť sa nemusíte ani výrazných farieb a detailov, vďaka ktorým na vás slnečné okuliare skvele vyniknú. Naopak hranaté okuliare by pre vás mali byť pasé.

Oválnej tvári pristane takmer všetko

Ak máte mierne pretiahnutú, oválnu tvár, môžete si gratulovať. Dobre budete vyzerať takmer v akomkoľvek modeli slnečných okuliarov, bez ohľadu na jeho tvar či veľkosť. Zaobstarať si tak môžete oversized okuliare v štýle hollywoodskych hviezd, trendy mačacie model i malé okrúhle lenonky.

Srdcovitá tvár si žiada decentné obrúčky

Srdcovitý tvar tváre poznáte podľa širokého čela a úzkej brady. Najlepšie sa k nemu hodia decentné slnečné okuliare, ktoré majú jemné rámy bez výraznejšieho zdobenia. Zvoliť môžete klasické pilotky alebo slnečné okuliare v tvare motýľa. Naopak príliš veľké alebo asymetrické okuliare nie sú to pravé orechové, tvár by sa potom mohla javiť až neúmerne drobnou.

Otázky odpovede:

Q: Ako vybrať správne slnečné okuliare na letné dni?

A: Pri výbere slnečných okuliarov je dôležité zohľadniť nielen dizajn, ale aj ochranu proti UV žiareniu. Optická kvalita šošoviek, tvar a veľkosť okuliarov a štýl sú kľúčovými faktormi pri výbere správnych slnečných okuliarov.

Q: Aký je rozdiel medzi UV400 a polarizovanými šošovkami?

A: UV400 označenie znamená 100% ochranu proti UVA a UVB žiareniu. Polarizované šošovky navyše odstraňujú odlesky a zlepšujú kontrast a jas videnia, čo je užitočné pri aktivitách v slnečnom prostredí.

Q: Sú drahé slnečné okuliare lepšie ako lacné?

A: Cena nie je vždy indikátorom kvality. Drahé okuliare môžu mať vyššiu kvalitu materiálov a design, ale lacné okuliare s UV ochranou môžu poskytnúť rovnakú úroveň ochrany očí.

Q: Ako často by som mal(a) nosiť slnečné okuliare?

A: Odporúča sa nosiť slnečné okuliare vždy, keď je vonku slnečné počasie, aby sa chránili vaše oči pred škodlivými UV lúčmi.

Q: Ako správne čistiť slnečné okuliare?

A: Slnečné okuliare by mali byť čistené špeciálnymi mikrovláknovými utierkami. Nikdy ich neumývajte horúcou vodou alebo saponátom, aby ste nepoškodili povrch šošoviek.

Q: Ako si vybrať správny tvar a veľkosť slnečných okuliarov pre svoju tvár?

A: Skúste vyberať okuliare, ktoré kontrastujú s tvarom vašej tváre. Napríklad obdĺžnikové okuliare môžu vyzerať dobre na okrúhlych tvárach a naopak okrúhle okuliare môžu skresľovať tvary štvorcových tvárí.