#Pinktober: Ružová ako symbol prevencie rakoviny prsníka

Růžový říjen - VFstyle
zdroj: unsplash.com

Október sa tento rok opäť sfarbí do ružova, a to na podporu prevencie rakoviny prsníka. Aj vy môžete šíriť povedomie o ochorení, ktoré postihuje cez 7 000 žien ročne. Stačí, keď si počas októbra pripnete ružovú stužku alebo oblečiete ružový outfit.

Čo je ružový október?

Október je už tradične mesiacom prevencie rakoviny prsníka a podpory žien, ktoré sa s tou diagnózou stretávajú. Cieľom celosvetovej akcie je predovšetkým osveta a podpora prevencie – práve tá má v boji proti zákernému ochoreniu najlepšie výsledky. Symbolom hnutia sa stala ružová stužka av širšom zmysle aj ružová farba, ktorá október trefne prekrstila na #pinktober.

Október prvýkrát zružovel už v roku 1985

Myšlienka ružového októbra vznikla už v roku 1985 v USA a udržala sa dodnes. S ružovou stužkou sa tak v októbri môžete stretnúť na celom množstve podujatí a prednášok na podporu boja proti rakovine prsníka. U nás sa na šírení osvety podieľa najmä nadácia Loono, na ktorej stránkach nájdete všetky potrebné informácie, rady aj príbehy žien, ktoré majú s ochorením vlastnú skúsenosť.

BRCA gény alebo gény Angeliny Jolie

Najčastejšie nádorové ochorenia žien spôsobujú tzv. BRCA gény – z anglického breast cancer genes teda gény rakoviny prsníka známe aj ako gény Angeliny Jolie. Konkrétne rozoznávame dva gény: BRCA 1 a BRCA 2. Pokiaľ dôjde k ich mutácii, hromadia sa v nich chyby, ktoré môžu viesť k vzniku rakoviny prsníka (a tiež vaječníkov). Riziko je celoživotné a najvyššie medzi 30-50 rokmi.

Ako predchádzať rakovine prsníka? Dôslednou prevenciou

Poškodené gény BRCA ešte automaticky neznamenajú, že sa u vás skôr či neskôr rozvinie rakovina prsníka (alebo vaječníkov). Dôslednou prevenciou môžete gény takzvane držať na uzde, a to pokojne celý život. Ako na to?

V prvom rade dbajte na zdravý životný štýl. Ten by mal zahŕňať zdravú a vyváženú stravu s dostatkom vitamínov, minerálov a ďalších pre telo prospešných živín. Nezabúdajte do svojho života zaradiť aj pravidelný pohyb – vyrazte na prechádzku, zacvičte si jogu alebo si kúpte permanentku do fitka. Do pohybu sa ale nenúťte (stres vášmu zdraviu rozhodne neprospieva) a nájdite si šport, ktorý vás bude naozaj baviť. Obmedzte alkohol, cigarety a ďalšie návykové látky alebo ich zo svojho života úplne vyškrtnite. Poďakujú vám nielen vaše prsia!

Růžový říjen - VFstyle
zdroj: unsplash.com

Nepodceňujte (samo) vyšetrenie pŕs

Neoddeliteľnou súčasťou prevencie prsníka je ich pravidelné vyšetrenie. Aspoň raz mesačne si na prsia sama siahnite – napríklad v sprche alebo vo vani. Alebo poproste partnera, určite sa nebude zdráhať a ochotne priloží ruku k dielu. Samovyšetrenie je jednoduché a rýchle. Presný postup vám oznámi váš gynekológ alebo ho nájdete na internete.

Na prvýkrát sa môžete cítiť nervózne alebo mať strach: Čo ak si nahmatáte obávanú hrčku? Pokiaľ sa tak stane, nepanikárte. Nie každá hrčička ešte znamená rakovinu. Môže ísť o nezhubný nádor, cystu alebo zmeny súvisiace s pubertou, prechodom či tehotenstvom. V každom prípade sa ale čo najskôr objednajte k svojmu ošetrujúcemu lekárovi alebo gynekológovi. Do telefónu nezabudnite spomenúť, že ste zaznamenali zmeny na prsiach - k doktorovi sa tak dostanete o poznanie skôr.

Okrem samovyšetrenia v pohodlí domova sa odporúča podstupovať aj pravidelné screeningy. To znamená buď ultrazvukové vyšetrenie, alebo mamograf. Na ultrazvukové vyšetrenie by sa mali aspoň 1× za 2–3 roky dostaviť ženy mladšie ako 45 rokov. Mamograf je tu potom pre ženy staršie ako 45 rokov, ktorým ho 1× za 2 roky plne prepláca poisťovňa.

Aké sú rizikové faktory rakoviny prsníka?

  • Vek nad 40 rokov. S rakovinou prsníka sa najčastejšie stretávajú ženy medzi 30.-50. rokom života. Aj z toho dôvodu ženám nad 45 rokov hradí skríningové vyšetrenie poisťovňa.
  • Výskyt rakoviny prsníka v rodine. Ochorenie je dedičné. Ak ním trpela vaša mamička, babička alebo iná príbuzná žena v rodine, informujte o tom svojho ošetrujúceho lekára.
  • Obezita, fajčenie a pitie alkoholu. Zdravý životný štýl predstavuje významnú prevenciu takmer akéhokoľvek ochorenia. Vplyv génov síce úplne neodstráni, dokáže ho ale zmenšiť.
  • Skorá menštruácia alebo neskoré menopauza. Či už patríte do prvej alebo druhej kategórie, nezabudnite sa o tom zmieniť svojmu ošetrujúcemu lekárovi.

V októbri sa oblečte do ružovej

Chcete tiež šíriť osvetu o rakovine prsníka? Alebo vyjadriť podporu ženám, ktoré sa týmto ochorením prechádzajú? Pripnite si v októbri ružovú stužku alebo sa rovno celá oblečte do ružovej.