Dajte zbohom jarnej únave, vianočným kilogramom navyše a naštartujte svoju životnú energiu. Kedy inokedy ako teraz na jar. Inšpirujte sa našimi tipmi na fit recepty na Veľkú noc.

Oslava prebúdzajúcej sa prírody
Jar už ťuká na dvere a s ním aj veľkonočné sviatky. Ak odhliadneme od kresťanskej tradície Veľkej noci, spájame ich aj s oslavou prírody a života. Mnohé z vás teda na jar chytá upratovacia horúčka, triedenie vecí, začatie tvrdého tréningu (tzn. chodím behať niekoľkokrát týždenne) a snaha jesť zdravo. Po dlhej zime, keď ste si nedostatok pohybu ospravedlňovali únavou, skorým stmievaním alebo veľkým množstvom práce, to všetko ako by na jar mávnutím kúzelného prútika zmizlo, a vy máte chuť sa do toho poriadne obuť. Ak aj vy idete momentálne na tejto jarnej vlne, inšpirujte sa našimi na tipy, ako prežiť Veľkú noc v zdraví av pohybe.
zdroj: pixabay.com
Jarný detox
Okrem klasického 40-dňového veľkonočného pôstu, kedy vynecháte mäso, môžete vyskúšať akýkoľvek recept na jarný detox. Na internete nájdete nájdete nepreberné množstvo návodov na očistné kôry. Nemusíte sa však rovno púšťať do nejakých drastických týždenných diét. Vaše telo poteší, aj keď len na niekoľko dní vyradíte vaše obľúbené dobrôtky, sladkosti, kávu alebo alkohol.
Pri detoxe vždy myslite na to, že telo treba poriadne prepláchnuť. Nezabúdajte teda na pitný režim a vypite najmenej dva litre vody denne. Veľmi populárna je tiež očista pomocou zeleninových alebo ovocných štiav, kedy niekoľko dní pijete iba čerstvo lisované džúsy. Ale každému sadne niečo iné, zároveň ak plánujete takýto režim prvýkrát, začnite zľahka.
zdroj: unsplash.com
Jarný detox môže vyzerať aj tak, že:
- sa na pár dní vzdáte piva, vína a tvrdého alkoholu.
- namiesto rannej kávy si urobíte meltu alebo bylinný čaj.
- budete jesť menej bieleho pečiva, sladkostí a údenín.
- eliminujete večerné hodovanie pri televízii.
- zaradíte do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny.
Skúste na september dní vystúpiť zo svojej stravovacej komfortnej zóny, uvidíte, že sa nakoniec budete cítiť lepšie a viac vo forme.
Tip: Proti jarnej únave si nezabudnite dopriať poriadnu dávku vitamínov v podobe čerstvých bylín a prvej zeleniny alebo skúste tzv. zelené superpotraviny, ako je chlorella alebo mladý jačmeň.
Hýbte sa
Opustite zimný spánok aj domácu noru a vyrazte von na vzduch. Doprajte si aspoň krátku prechádzku každý deň, vyberte z pivnice zaprášené koleso alebo korčule, na ktorých ste naposledy išli pred pár rokmi, a bežte ich prevetrať vo svojom okolí. Len zdravé jedlo nestačí, aby ste sa cítili fit, vaše telo má rado pohyb, aj keď to tak po zime úplne nemusí vyzerať. Tak poďte do toho, nahoďte štýlové športové oblečenie a vyrazte!
Zahrajte si veľkonočnú bojovku
Aj počas sviatkov môžete zorganizovať zábavnú rodinnú športovú aktivitu. Skúste sa inšpirovať západnou tradíciou lovu veľkonočných vajíčok, ktoré schováte na záhrade alebo v lese. Namiesto vajíčok môžete použiť aj sladkosti, ovocie alebo ak ste zruční, vyrobte napríklad papierové zajačiky, fantázii sa medze nekladú.
zdroj: unsplash.com
Alebo buďte originálni a vymyslite svoju vlastnú veľkonočnú bojovku s fáborkami a úlohami na mieru vašim deťom, kamarátom, rodičom alebo napríklad aj kolegom v práci. Môžete si ju zahrať na spoločnej prechádzke v lese alebo v parku. Uvidíte, že si to užijú veľkí aj malí.
Zacvičte si vonku
Pokiaľ chodíte do fitka alebo doma cvičíte jogu, skúste si vziať cvičiacu podložku von do parku alebo na záhradu. Zbaľte si švihadlo a sadu posilňovacích gúm a vytvorte si svoje súkromné fitko v prírode. Usporiadajte bedmintonový turnaj so susedmi alebo futbalový priatelák s kolegami. Urobte si z cvičenia spoločenskú zábavu, uvidíte, že sa potom do neho budete musieť prehovárať oveľa menej.
Mohlo by se Vám páčiť:
5 zdravých veľkonočných receptov
Aj Veľkú noc môžete prežiť bez výčitiek svedomia z prílišného hodovania. Dáme vám tipy na päť veľkonočných receptov, s ktorými si užijete sviatočnú atmosféru v zdraví as ľahkosťou. Zabudnite na predsudky voči zdravým jedlám a pustite sa do varenia!
Celozrnný mazanec bez cukru
Aj mazanec ide pripraviť tak, aby bol sladký, vláčny a zároveň zdravý. Budete potrebovať:
- 220 g kvásku
- 280 g špaldovej alebo celozrnnej pšeničnej múky
- 140 g rastlinného mlieka (alebo vody)
- 40 g kokosového oleja alebo rastlinného masla
- 80 g ryžového (alebo iného) sirupu
- väčšia hrsť hrozienok
- hrsť sekaných mandlí
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1–2 lžíce rumu
- štipka soli
Pripravte si v jednej mise suché ingrediencie av druhej zvyšok. Potom všetko pomaly zmiešajte dohromady a vytvorte bochník. Ten nechajte hodinu kysnúť, potom cesto znova rozvaľkajte a nechajte kysnúť ďalšie dve hodiny. Medzitým si rúru predhrejte na 180 °C. Mazanec potrite kokosovým olejom a dajte na 20–30 minút piecť.
zdroj: unsplash.com
Machová roláda
Posledné roky je stále populárnejšia tzv. machová torta, ktorá sa teší veľkej obľube hlavne u detí pre svoju sýto zelenú farbu. Machovú môžete ale urobiť aj jednoduchú roládu. Tajomstvo zeleného cesta spočíva, kto by to bol povedal, v obyčajnom špenáte. A na jeho výrobu budete potrebovať len pár ingrediencií:
- 250 g čerstvého špenátu
- 1 hrnček špaldovej múky
- ½ hrnčeka slnečnicového alebo kokosového oleja
- 3 vajcia
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
- grécky jogurt/ šľahačka/ mascarpone
Vyrobte klasické piškótové cesto rozotrením žĺtkov s cukrom, potom pridajte olej, múku, rozmixovaný špenát a nakoniec vyšľahaný sneh. Cesto pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Stačí cca 10 minút v rúre na 170 °C. Dávajte pozor, aby sa vám nepripálilo. Roládu môžete potrieť ušľahanou šľahačkou, gréckym jogurtom osladeným medom alebo mascarpone a pridať maliny alebo jahody.
Veľkonočný baránok ala mrkvový tortu
Určite všetci poznáte mrkvovú tortu alebo mrkváč. Čo túto dobrotu upiecť v baránkovej forme? Umiešate ho z rovnakých surovín, ako klasický „carrot cake“:
- 450 g nastrúhané mrkvy
- 280 g celozrnné múky
- 300 g trstinového cukru
- 120 g vlašských orechov
- 220 ml rastlinného oleja
- 4 vajcia
- 1 vanilkový struk
- 2 čajové lyžičky jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
- 2 čajové lyžičky škorice
- štipka soli
Pripravte si dve misy v jednej zmiešajte mokré ingrediencie, v druhej suché a nakoniec všetko dohromady a potom nalejte do vymastenej formy. Nechajte piecť v rúre na 180 ° C cca 50-60 minút. Aby ste mali istotu, že je baránok upečený, vykonajte test špajlí. Baránka môžete prípadne potrieť zmesou mascarpone a lučiny, ktorú zľahka oslaďte vanilkovým cukrom, ale dobrý je aj len tak na sucho.
Žihľavová polievka
Skúste túto jednoduchú a super zdravú polievku, ktorá pripomína jemný špenátový krém. Máte ju hotovú raz dva len a uvaríte ju len z pár surovín:
- 1 lyžička ghí alebo obyčajného masla
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 200 g mladých žihľav
- zeleninový vývar
- kyslá smotana
Na masle osmažte cibuľku a nadrobno nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte, kým nebudú zemiaky mäkké. Potom pridajte umyté a nadrobno nasekané žihľavy (použite len tie mäkké vrchné časti) a nechajte 2 minúty povariť. Nakoniec všetko rozmixujte a ozdobte lyžicou smotany.
zdroj: pixabay.com
Zdravá vajíčková nátierka
Vajíčková nátierka je také povinné jedlo hlavne po Veľkej noci, kedy sa snažíme spracovať vykoledovanú výslužku. Dáme vám tip na jej odľahčenú verziu. Pripravte si:
- 4 varené vajcia
- 350 g nízkotučného žervé
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- soľ a korenie
- 4–5 reďkoviek
Žĺtka premiešajte s žervé, osoľte, okoreňte a pridajte horčicu. Nakoniec nastrúhajte nahrubo bielky a najemno reďkovky. Nátierku namažte na poctivý kváskový chlieb, ktorý môžete posypať napríklad klíčkami alebo jarnou cibuľkou.
Prajeme vám krásne veľkonočné sviatky. Buďte zdraví a fit! Váš tím VFstyle.