Ako efektívne schudnúť krok za krokom

Leto sa blíži a vy premýšľate, ako rýchlo schudnúť? Nepanikárte! Prinášame vám návod v piatich krokoch, vďaka ktorému zatočíte s prebytočnými kilami.

Krok 1: Motivácia "Chcem schudnúť"

Zo všetkého najskôr sa zamerajte na vašu motiváciu. Aby sa vám podarilo schudnúť, treba jej mať dostatok. Nestačí si iba povedať, možno by som so sebou mal/a niečo urobiť. Ujasnite si, čo vlastne chcete. Schudnúť 10 kg za tri mesiace? Schudnúť brucho alebo stehná? Alebo ste so svojou váhou spokojní, len by ste chceli telo trochu spevniť po dlhej zimnej hibernácii? Stanovte si teda najskôr svoj cieľ!

Máte ho? Výborne. Napíšte si ho do denníčka, dajte si ho ako tapetu do mobilu alebo prilepte na chladničku. Ideálne všetko naraz, aby ste ho mali stále na očiach. A my pre vás máme skvelú správu. Prvý krok máte splnený. Ste pripravení začať realizovať svoju premenu.

Krok 2: Hýbte sa tak, aby vás to bavilo

Asi ste to čakali. Bez pohybu to nepôjde. Neznamená to, že sa musíte denne mučiť vo fitness centre alebo behať maratóny. Ale aspoň nejaký pohyb by ste do svojho každodenného plánu mali zaradiť. Môže to byť ale aj prechádzka so psom alebo kočíkom, prechádzka na bicykli alebo plávanie v neďalekom bazéne. Dôležité je, aby vás to bavilo a vy ste sa na vašu športovú časť dňa dňa tešili.

Aký druh pohybu je pre vás ten pravý?

Teraz sa zamyslite, aký druh pohybu najľahšie zaradíte do svojho dňa. Najlepšie, vyberte ten druh pohybu, ktorý vás aspoň trochu teší.

Začnite chôdzou

Najľahším začiatkom je chôdza. Zabudnite na výťah a dopravné prostriedky, skúste dôjsť do práce alebo do obchodu po svojich. Zaistíte si tak prirodzený pohyb počas dňa, a to bez väčšej námahy.

Cvičte 20 minút denne

V ďalšej fáze zaraďte do svojho programu cvičenia. Ak máte k nemu od malička vybudovaný vzťah, budete to mať jednoduchšie. Cvičte každý deň aspoň 20 minút. Môžete si z toho urobiť ranný alebo večerný rituál. Spomeňte si na cviky zo športových kurzov, ktoré ste kedysi absolvovali. Ak vám chýba inšpirácia, pozrite sa na videá sympatického trénera na internete alebo si stiahnite niektorú zo stoviek športových aplikácií.

Zaobstarajte si nejakú športovú pomôcku

Môže to byť cvičiaca podložka, jednoručné činky alebo štýlové švihadlo, s ktorým budete spaľovať kalórie rýchlosťou blesku. Pred tréningom odporúčame rozohriať stuhnuté svaly masážnym valcom. Uvidíte, že vás nový športový doplnok bude motivovať (najlepšie keď si ho vystavíte na viditeľné miesto), aby ste na cvičenie „nezabudli“.

Nájdite si šport, ktorý vás baví

Ak sa cítite vo forme, pridajte si raz alebo dvakrát týždenne športovú aktivitu, ktorá vás teší. Choďte sa prebehnúť do parku, začnite jazdiť do práce na bicykli, zájdite do fitka alebo na nejaký kurz vo svojom okolí. Môže to byť čokoľvek, čo vám urobí radosť - napr. tanec, joga, spinning, atď. Najlepšie urobíte, ak si predplatíte hneď niekoľko lekcií, aby ste boli pozitívne motivovaní prísť zase budúci týždeň.

V prípade, že už od základnej školy šport neznášate, nezúfajte! Cvičiť môžu hravou formou aj nešportovci. Skúste jednoduché cvičenia na balančnej podložke, na ktorej posilníte vnútornú stabilitu, zatancujte si na svoju obľúbenú hudbu alebo si domov kúpte rotopéd a šliapnite do pedálov pri sledovaní filmu. A choďte! Chôdza bude vašou športovou aktivitou č.1.

Vyberte si váš športový outfit

Vytiahnutá stará tepláková súprava vám príliš chuti do cvičenia nedodá. Vyberte si taký športový úbor, ktorý vám bude lichotiť. Nemusíte investovať veľa peňazí do drahých súprav komerčných značiek. Skúste kvalitné a hlavne pohodlné dámske legíny VFstyle ušité v Českej republike v kombinácii s tričkom vašej obľúbenej farby. A kvalitnú a pohodlnú obuv s ktorou ujdete alebo ubehnete svetakraj.

Zostavte si plán na celý týždeň

Aby ste všetko stíhali, pripravte si vždy plán na celý týždeň alebo osobný rozvrh, kam si zapíšete svoje plánované pohybové aktivity. Môže vám to pripadať ako strata času, ale ušetríte si tým mnoho stresu. Akonáhle pôjdete podľa plánu, nemusíte premýšľať, kedy cvičiť a čo. A vaše chudnutie pôjde ako po masle.

Koľko kíl môžete schudnúť za týždeň?

Podľa pravidla zdravého chudnutia by ste mali schudnúť okolo 1 kg za týždeň. Je jasné, že niekomu to pôjde rýchlejšie, niekomu pomalšie. Hlavne nevešajte hlavu, keď to nebude tak rýchlo, ako ste si predstavovali. Každému trvá inú dobu, kým si jeho telo na nový režim zvykne a kým začnú byť viditeľné prvé výsledky. Zároveň sa vám s cvičením začnú spevňovať svaly, ktoré naopak pridávajú trochu na váhe. Nemusíte teda vo finále schudnúť toľko, koľko ste plánovali, ale vaše telo bude pevné ako kameň.

Krok 3: Jezte zdravo

Ďalšou otázkou, ktorú si určite kladiete, je "Ako sa stravovať, keď chcem schudnúť"? Väčšinu asi tušíte ... Potraviny, ktorým sa vyhnite oblúkom, sú:

  • sladkosti, chipsy, oriešky s rôznymi príchuťami, atď.
  • sladké malinovky, alkohol
  • vyprážané jedlá, ťažké jedlá á la bôčik, hamburger, atď.
  • biele pečivo

Jedzte hromadu zeleniny, ryžu, cestoviny, kvalitné chudé mäso. Chuť na sladké môžete zahnať ovocím alebo orieškami. Dôležité je, aby ste počas dňa nepociťovali hlad. Doprajte si preto 4–5 vyvážených jedál denne. Prípravu jedla vám uľahčí, ak si zostavíte týždenný jedálniček, podľa ktorého si nakúpite všetky potrebné suroviny.

Krok 4: Myslite na pitný režim

Aby sa vaše telo mohlo prečisťovať, zaistite mu dostatok tekutín, najlepšie čistej vody, prípadne nesladených čajov. Vaším cieľom je vypiť najmenej 2 litre denne. Ak to bude viac, určite vám to neuškodí. Snažte sa piť priebežne počas celého dňa. Určite nie je žiaduce, aby ste vypili pred spaním fľašu vody, pretože ste cez deň nestíhali.

Krok 5: Nezabudnite odpočívať

Aby ste mali na svoj nový režim silu, je potrebné dostatočne odpočívať. Doprajte si teda každý deň aspoň 8 hodín spánku. Jedine tak budete mať energiu na všetky pohybové aktivity, ktoré ste si naplánovali. Ak ste unavení, máte tendenciu viac jesť. Dostatočným spánkom teda urobíte všetko pre to, aby ste svoje chute na sladké udržali na uzde.

To je všetko. Uvidíte, že to zvládnete. Držíme vám palce.